Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Haziran 28, 2013

Kriz halinde ağlayan bebeği sakinleştirmenin yolları


Ben genel kanının aksine, bebeklerin sebepsiz ağlamayacağını düşünen bir anneyim. İki bebeğimi de (Deniz çok zor bir bebek olmasına rağmen) olabildiğince az ağlatarak büyüttüm. Bebekler çevreleriyle mırıldanarak, gülümseyerek ve ağlayarak iletişim kurduğuna göre, mutlu zamanlarında ilk ikisini yapabilen bebeğin, mutsuz zamanlarında ağladığını düşünür ve sebebini bulmaya çalışırım.

Ada ile çok nadir yaşadık ağlama krizlerini ancak Deniz beni bu konuda epeyce eğitti. Eğer bebek ağlamaya başlamışsa, sebebini bulabilmek demek, onu sakinleştirmek demek aynı zamanda. Bunun için;

- Giysilerini tamamen çıkartın;
Bebeğin bir yerine bir şey mi batıyor? Giysinin etiketinden mi rahatsız? Sıcakladı mı? Giysinin lastiği mi sıkıyor? Giysisine yaramaz bir böcek mi girmiş? Kıyafetinden sarkan kaçak bir ip bir yerini mi gıdıklıyor? Bezini çok mu sıkı bağlamışsınız? Tüm bu soruları elemek için bebeği bezi de dahil olmak üzere soyun.

- Pişik ya da tahriş var mı kontrol edin;
Çoğu zaman giysileri çıkartıldığında sakinleşiyorlar, en azından Deniz, sorun bu değilse bile sakinleşip mutlu mutlu cıvıldamaya başlıyor. Üzerini çıkartmanıza rağmen ağlaması devam ediyorsa, poposunda, koltuk altında, boyun çevresinde pişik ya da tahriş olmuş bir bölge var mı kontrol edin. Özellikle tombul bebeklerde boyun çevresi ya da kulak arkaları pişiyor ve fark etmek çok zor olabiliyor, ter bu bölgeleri yaktığında bebek çok huysuz olabiliyor. (bu bölgelerde pişik fark ederseniz bebeğinize banyo yaptırdıktan ya da bölgedeki teri kuruladıktan sonra pişik kremi sürebilirsiniz, doktor onaylı çözümdür.)

-Parmaklarına saç ya da iplik dolanmış olabilir mi?
Bebeğiniz halen ağlamaya devam ediyorsa, el ve ayak parmaklarını teker teker kontrol edin, saç tellerine bağlı turnike sendromları bebeklerde çok sık rastlanan bir kazadır.


Bunların hiçbiri sorunu gidermediyse, bebeğin gaz sıkıntısı var mı onu kontrol edebilirsiniz, bebeğinizi dik pozisyonda, yüzünü boynunuza dayayacak şekilde kolunuza oturtup, sırtının tam bezinin bittiği noktasına canını acıtmayacak biçimde vururken, bir yandan da dizlerinizi büküp açarak sallarsanız, kısa bir süre içinde gaz çıkartmasına yardımcı olursunuz.

Üzerini değiştirmenize, gerekli kontrolleri yapmanıza ve gaz çıkartmasına rağmen ağlaması, mızmızlanması devam ediyorsa, meme emmeye devam etmek istiyor olabilir, Deniz genellikle gazı çıkar çıkmaz devam etmek ister, bu sebeple de ağlamayı kesmez.

Yorgunluktan uykuya geçemiyor olabilir mi?
Bazen tüm bu denemeler esnasında öyle yorulup mahmurlaşıyor ki bir türlü uykuya geçemiyor, bu durumda meme emerken bir yandan sallayıp bir yandan poposuna vururken, şşşşşş sesini çıkartıyorum (Harvey Karp usulünden devşirme hızlı uyutma modeli) Hemen sakinleşip sese kulak kabartıyor ve kısa zamanda uyuyor.

Eğer bebeğin ağrısı yoksa bu yollardan biri onu mutlaka sakinleştirecektir. Hepsi denenmiş ve başarılı olmuş yöntemlerdir.

Bebeğiniz emerken ıkınıyor ve ağlıyorsa, karnı ağrıyor olabilir; kapağının iyice kapandığından emin olduğunuz sıcak su torbasını bir havluya sararak ikinizin arasına, onun karnına gelecek şekilde koyarsanız, sakinleşecektir. Emmek istiyor ama ememiyorsa ağzının içini kontrol edin, ağzında yara olabilir, yutkunmasını engelleyen bir sıkıntısı olabilir.

Eğer aniden bağırmaya başlıyorsa, hemen bezini açın ve çişini yaparken bağırıp bağırmadığını kontrol edin, idrar yolları enfeksiyonunu yakalamanın en kolay yolu budur. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın