Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Temmuz 17, 2013

Meningokokal Menenjit Aşısı


Neisseria Meningitidis Menenjit Nedir?

Menenjit, beyni saran meninks zarlarının iltihabıdır. Neisseria meningitidis isimli bakterinin neden olduğu hastalığa meningokokal hastalık denir. Meningokokal hastalığın bir türü olan meningokokal menenjit ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Virüslerin neden olduğu menenjitin aksine sağlıklı bir çocuğu hastalık belirtilerinin ortaya çıkışından sonraki 1 gün içinde öldürme potansiyeline sahiptir.

Meningokokal menenjitin erken belirtileri yaygın karşılaşılan solunum yolu enfeksiyonlarına çok benzediği için ayırım yapmak güçtür. Tipik menenjit bulguları ortaya çıktığında ise artık çok geç olabilir. Meningokokal menenjit geçirip hayatta kalmayı başarabilen pekçok kişi, kol, bacak, parmakların kesilmesi, ciddi yara izleri kalması, beyin hasarı, işitme kaybı, böbrek hasarı ve psikolojik problemler dahil ciddi tıbbi sorunlarla karşılaşabilirler.

Kimler risk altındadır?
Sağlıklı kişiler de dahil olmak üzere herkes menenjit geçirebilir. Tüm yaş grupları risk altında olmasına rağmen en yüksek risk taşıyan grup bebek ve çocuklardır.

Nasıl Yayılır?
Ortalama her 10 kişiden 1i bakteriyi hasta olmadan üst solunum yollarında taşır. Bu kişiler mikrobun çevresindekilere bulaşmasına neden olurlar. Bağışıklığı henüz olgunlaşmamış bebek ve küçük çocuklar hastalığa karşı risk altındadır. Kalabalık ortamlarda bulunmak, sigara içmek ya da dumanına maruz kalmak, insanların birbirini öpmesi ya da aynı mutfak eşyalarının kullanımı yoluyla bulaşabilir.

Belirtileri Nelerdir?
Erken Semptomlar; Ateş, bulantı, kusma, huzursuzluk, iştah kaybı, beslenme güçlüğü, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı ya da tıkanıklık

Klasik Semptomlar; Kanamalı döküntü, Boyun ağrısı ve ense sertliği, Fotofobi

Geç Semptomlar; Baygınlık, inme, akıl karışıklığı veya bilinç kaybı

Nasıl Korunulur?
Çocuğunuzu meningokokal menenjitten korumanın en iyi yolu aşı yaptırmaktır.

Meningokokal menenjit aşısı 9. aydan itibaren bebeklere uygulanabilir.  2 yaşından küçük çocuklar için minimum 3 ay ara ile 2 doz, 2 yaşından büyük çocuklara ise tek doz aşı yapılır. 20 çocuktan 1inde aşı sonrası ateş ya da aşı bölgesinde şişme görülebilir.

Bu aşı ile ilgili çokça araştırma yaptım, bazı kaynaklarda bağışıklık sistemi ile ilgili eksikliği olan çocuklara yapılmasının önerildiğini okuyunca kafam karışmıştı. Ancak Murat bey aşılanmaları taraftarı olduğunu söyleyince, fazla vakit kaybetmeden çocukları Murat Amcalarına götürdük. Pazartesi gün aşılarını oldular. 20 çocuktan birinde yan etkisi olabileceğini duyunca biraz gerildim ancak sorunsuz atlattık. Ada'nın uzun zamandır aşı olmuyor oluşu, Deniz aşı olurken izleyip incelemiş oluşu beni biraz geriyordu açıkçası, sorun çıkacağını düşünüyordum ama küçük bir itirazla aşısını oldu, Deniz de canı yanınca enjektöre saldırmak dışında aşı esnasında problem yaşamadı.

Aşı ile ilgili çekinceleriniz varsa,
www.asidanisma.com
0800 211 33 31
0212 325 50 57
den bilgi alabilirsiniz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın