Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 20, 2010

Çocukla İletişimin İpuçları



Çocuklarla olan iletişimimiz kimi zaman çıkmaza girebiliyor. Çocuk aklı bambaşka çalıştığı için siz ona soru sorduğunuzda ya da sohbet etmek istediğinizde o bambaşka şekilde yanıtlayabilir sizi. 

Ya da onun canı o an sohbet etmek istiyor olabilir fakat sizin sohbet anlayışınıza uygun şekilde değil.

Kimi zaman ne yapacağınızı şaşırtan bu iletişim çıkmazları için Tracy Hogg birkaç ip ucu vermiş;

Sizi duymamış gibi davranıyor ya da takılmış gibi söylediklerinizi tekrar ediyorsa sizi duyup duymadığından emin olmaya ve duyduğundan eminseniz başka şekilde cevap vermeye teşvik edin;

İpucu 1:

Çocuklar bazen anlamsız sözcükleri üst üste yinelerler - duyduklarını sürekli tekrarlarlar. "Kek mi istersin çikolata mı" diye sorduğunuzda cevap vermek yerine "kek çikolata" diye takılmış gibi tekrarlamaya başlayabilirler. Çocukları konuşmaya teşvik etmeyi destekliyorum fakat; bu durumlarda "gerçekten" istediğini parmağıyla göstermesini isteyebilirsiniz.

Her söylediğinize "hayır" mı diyor?

İpucu 2:

"Hayır" her zaman çocuğunuzun söz dinlemediğinin bir işareti olmayabilir. Aslında bu kelimenin anlamını bilmiyor bile olabilir. Sürekli bunu duyduğu için söylüyor olabilir. Bu nedenle "kendi" hayırlarınıza dikkat edin.


Sözünüzü kesiyor ama bunu daha önce belirttiğiniz şekilde yapıyorsa;

İpucu 3:

Eğer çocuğunuza sözünüzü keseceği zaman "özür dilerim" demeyi öğretmişseniz bunu yaparak sözünüzü kestiğinde kızmayın ya da "bir dakika bekle" demeyin. Her şeyden önce bir dakikayı biliyor olma ihtimali yok. 

Dahası ona karışık bir mesaj yollarsınız. Bir kural öğrettiniz ve uyguladığı için kızıyorsunuz. Bunun yerine nezaketi için onu övün ve dinleyin. Konuşmakta olduğunuz diğer kişi bunu anlayabilir.